Antiek paeremes paardenmes Zeeuws mes, Fabery de Jong Goes 1894 - Het Wagenwiel Antiek (1a)

VERKOCHT

Antiek paeremes (paardenmes), Fabery de Jonge te Goes – 1894

Het paeremes werd vooral gedragen door de Walcherse en Zuid-Bevelandse boeren, en evenzeer hoorde het bij de Axelse klederdracht.

Het was geen knipmes, maar een werkmes dat de boer altijd bij zich had. Het mes had een heft van buxus-/perenhout dat met houtsnijwerk versierd was. Aanvankelijk betrof het Bijbelse voorstellingen, terwijl later ook voorstellingen uit het boerenleven werden gebezigd. Bovenop (de bekroning) was meestal een paard of een stel paarden afgebeeld, vandaar de naam paeremes.

Het mes werd gedragen in een langwerpige zak die in de zijnaad van de broek was genaaid. Het fraai bewerkte heft stak er goed zichtbaar bovenuit, want het mes was ook bedoeld om ermee te pronken.

Een mes met bestoken palmhouten heft, o.a. versierd met een vogel, bloemenmand en met paard en wagen die bereden wordt door een pijprokende boer met achterop zijn hond. Daarboven vinden we het karakteristieke kooitje waarin zich een balletje bevind wat vrij beweegt, de “ziel”. Aan de voorzijde een vogel. Onderin het randje de initialen J.K.M en het jaartal 1894. Het lemmet is gesigneerd Fabery de Jonge. De familie van deze smid uit Goes runt daar nog steeds een juwelierszaak (https://www.faberydejonge.nl/contact#Geschiedenis)

Conditie: verkeert in uitstekende conditie. Het mesheft is recent opnieuw vastgezet aan het lemmet.

Lengte: 30cm

Code: HDIV643

Prijs: VERKOCHT

Klik op onderstaande foto’s voor een uitvergroting